Charles Mock oli torstaina yksin kalastamassa Montanan takamaastoissa, kun hän joutui 190-kiloisen harmaakarhun yllättämäksi. Eläin ilmeisesti puolusti vastikään kaatamaansa hirven ruhoa, joka lojui vain 50 metrin päässä.

Eräoppaana Yellowstonen kansallispuistossa työskennellyt Mock, 40, sai vakavia vammoja päähänsä ja kasvoihinsa. Hän sai soitettua itse itselleen apua, joka saapumisessa maastoon kesti 50 minuuttia. Mock siirrettiin kelkalla ja moottorikelkalla ambulanssiin ja sairaalaan, jossa hän menehtyi lauantaina.

Asiasta kertoivat maanantaina sheriffin tiedottaja Christine Koosman sekä Montanan puistoista ja riistasta huolehtivan viraston edustaja Morgan Jacobsen.

Perjantaina tapausta tutkimaan menneet seitsemän riistanvartijaa ja muuta viranomaista kohtasivat harmaakarhun, joka ryntäsi heitä kohti. Useat ihmiset avasivat tulen, ja saivat pysäytettyä karhun parinkymmenen metrin päähän. Jacobsenin mukaan karhu oli taatusti sama, joka surmasi Mockin.

Tapahtumapaikka oli aivan kansallispuiston kupeessa. Seudulla asuu noin 700 karhua. Kuolemaan johtavat kohtaamiset ihmisten kanssa eivät ole arkipäivää, mutta niitä tapahtuu jatkuvasti. Viime vuosikymmenen alusta tähän päivään lukien Yellowstonen seudulla on Mockin lisäksi kuollut kahdeksan ihmistä, joista kolme puiston sisällä. Edellinen tapaus on vuodelta 2018 Wyomingista, jolloin metsästysopas ja hänen asiakkaansa saivat surmansa.

Mock tunsi riskit hyvin ja hänen vaatteistaan löydettiinkin jäänteitä karhunkarkotussuihkeesta. Epäselvää on, ehtikö hän käyttää suihketta karhua vastaan.

– Hän oli ainoa paikalla emmekä koskaan päässeet puhumaan hänen kanssaan, Jacobsen puolestaan kommentoi.

Ystävän mukaan Mock oli kalastanut seudulla koko viikon ilman ongelmia ja oli äärimmäisen kokenut eränkävijä, joka vietti työnsä ohella suuren osan ajastaan luonnossa.

– Hän oli oppaista paras. Silmät kuin kotkalla ja kuulo kuin pöllöllä. Carl oli huipputyyppi, Scott Riley sanoi Washington Postile.

Yellowstonen kansallispuiston seutu on Montanan pohjoisosien ja mahdollisesti Washingtonin rajaseutujen ohella ainoa, jossa harmaakarhuja enää 48 osavaltion alueella elelee. Metsästys ja ihmisasutuksen leviäminen on ajanut karhut rajan pohjoispuolelle ja Alaskaan.