Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on lennättänyt onnistuneesti Ingenuity-minihelikopteria Marsin pinnalla. Kyseessä on historian ensimmäinen kerta, kun ihmisen tekemää laitetta on lennätetty ohjatusti toisella planeetalla.

Vajaan kahden kilon painoinen kopteri leijui reilun puolen minuutin ajan noin kolmen metrin korkeudessa. Se myös kääntyi ilmassa ensilennollaan.

Nasan Perseverance-mönkijä tallensi tapahtuman videolle. Perseverance laskeutui ”punaisen planeetan” pinnalle helmikuun puolivälissä.

Nasa vertasi saavutusta tuoreeltaan Wrightin veljesten ensilentoon lentokoneella vuonna 1903. Kunnianosoituksena historialliselle teolle Ingenuityn kyydissä oli myös kangaspala veljesten lentokoneen siivestä. Pala lentokoneesta lennätettiin ensimmäisten ihmisten mukana myös Kuuhun vuonna 1969.

Ingenuityn on määrä tehdä myöhemmin vielä neljä haastavampaa testilentoa Marsissa. Asiantuntijat toivovat, että jatkossa samalla tavalla voitaisiin tutkia Marsia laajemminkin sekä kenties myöhemmin myös esimerkiksi Venusta ja Saturnuksen Titan-kuuta.